Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikoloji Bölümü ilk kez 1992-1993 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır. Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Psikoloji alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar. Bölüm, FEDEK Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği tarafından 24 Ocak 2024-30 Eylül 2029 tarihleri için 5 yıl süreyle akredite edilmiştir.
Psikoloji Bölümü lisans programı psikolojinin farklı çalışma alanlarındaki kuramsal ve kavramsal yaklaşımları ve bilimsel yöntemleri kavratmayı; iletişim öğrenme ve uygulama becerileri kazandırmayı hedeflemektedir. Mesleki yeterliliklerin yanı sıra; öğrencilerin eleştirel ve kültürler arası düşünme yargıda bulunma ve sosyal ve etik sorumluluk taşıma gibi genel ve aktarılabilir beceriler kazanması lisans programının temel hedeflerinden bazılarıdır. Psikoloji bölümü dört yıl (8 dönem) süren bir lisans programıdır. Bölümün iki akademik dönemi kapsayan İngilizce Hazırlık sınıfı bulunmakla birlikte İngilizce Hazırlık sınıfı seçmelidir. Programın öğretim dili Türkçedir. Psikoloji bölümü öğrencileri ilk iki yıl temel olarak zorunlu dersleri; üçüncü ve dördüncü eğitim yılında ise zorunlu derslerin yanı sıra seçmeli dersleri de almaktadırlar. Bölümde psikoloji eğitimi deneysel psikoloji, gelişim psikolojisi, uygulamalı/klinik psikoloji, sosyal psikoloji, psikometri ve endüstri/örgüt psikolojisi alt alanları çerçevesinde verilmektedir. Bölüm ayrıca öğrencilerine staj, alan çalışması ve bağımsız çalışma olanakları sunmaktadır.
Bölümde tam zamanlı olarak çalışan 2 profesör, 2 doktor öğretim üyesi ve 2 öğretim görevlisi bulunmaktadır. Ayrıca bölümümüzde 6 araştırma görevlisi halihazırda aktif görev yapmaktadır. Bölümüzde 2014 güz döneminden itibaren tezli yüksek lisans eğitimine başlanmıştır. Ayrıca Sosyoloji Bölümünden çift anadal (ÇAP) öğrencisi kabul edilmektedir.
Psikoloji Bölümü mezunları için çeşitli kamu kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı Mili Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler vb.) özel eğitim kurumlarında, psikoteknik değerlendirme merkezlerinde, endüstri kuruluşları gibi özel sektör alanlarında istihdam sağlanmaktadır. Bölüm mezunları kariyerlerine akademik alanda (yüksek lisans ve doktora düzeyinde) sürdürerek alandaki bilimsel çalışmalarını üniversite çatısı altında sürdürmeye devam edebilmektedirler.